Jätteloka

Jätteloka (Heracleum mantegazzianum) är en invasiv växt som härstammar från Kaukasus. Den har spridits till många delar av världen och är nu vanligt förekommande i Europa, inklusive i Sverige. Jätteloka är en mycket konkurrenskraftig växt som kan ta över och ersätta andra växter i området, vilket kan påverka biodiversiteten negativt. Dess stora bladverk hindrar annan växtlighets tillgång till solljus och därmed fotosyntes. Naturvårdsverket klassar dess invasivitet som ”Mycket hög”.

Jätteloka är en stor, kompakt växt som kan växa upp till 3 meter hög och har stora, gröna blad. Den har stora vita blommor som blommar under sommarmånaderna. Jätteloka trivs bäst i soligt och väldränerat läge och kan växa i en mängd olika miljöer, inklusive gräsmattor, trädgårdar och viltväxande områden.

Jätteloka sprider sig framför allt genom fröspridning, men den kan också spridas genom rhizomer, vilket är långa, underjordiska skott som kan bilda nya växter. Detta gör att växten kan vara svår att bekämpa eftersom den kan återkomma även efter att den har bekämpats.

Jättelkoka ska bekämpas och det finns flera effektiva sätt att göra det på. En metod är att dra upp växten med rötterna, men detta kan vara svårt på grund av de långa rhizomerna. Naturvårdsverket rekommenderar kontinuerlig rotkapning eller slåtter i kombination med återplantering av inhemska arter med fröer vid varje bekämpningstillfälle.

Det är väldigt viktigt att inte exponeras mot jättelokans växtsaft då den kan ge brännskador då saften på huden exponeras mot solljus. Täck därför kropp, ansikte och händer med skyddsutrustning innan bekämpning påvörjas. Kemisk bekämpning bedömns av Naturvårdsverket som olämpligt govet andra mer effektiva och skonsamma metoder.

För eventuella uppdateringar i Naturvårdsverkets metodrekommendationer se deras metodkatalog.

För att ta säkerställa vilken bekämpningsmetod som är mest lämplig för just din växt och fastighet rekommenderar vi att konsultera en professionell firma med erfarenhet inom bekämpning av invasiva växter. Använd vårt kontaktformulär för att få råd och hjälp av en erfaren firma i ditt område. Tjänsten är gratis att använda.

Ytterligare resurser: Lär dig mer om invasiva växtarter på vår artkatalog. Ställ frågor och få svar på vårt forum.

 

Referenser:

[contact-form-7 id="31" title="Quote form"]